Gheata carbonică este o formă solidă a dioxidului de carbon și este cunoscută și sub denumirea de gheață uscată. Gheața carbonică are avantaje majore față de gheața normală, temperatura mai scăzută și nu produce reziduuri.

Printre aplicațiile unde poate fi folosită gheața carbonică se numară urmatoarele:

1. Industria agro-alimentară. Puterea frigorifică a gheței carbonice permite obținerea unei răciri instantanee și chiar înghețare (congelare) prin depozitarea alimentelor în contact direct cu gheața carbonică la -78 °C. Astfel, alimentele își consevă în totalitate toate proprietățile / toți nutrienții, în comparație cu o congelare clasică care provoacă deshidratarea lor și producerea / formarea de gheață. Datorită proprietăților sale, prin absența reziduurilor și a apei în compoziția sa, gheața carbonică constituie un produs ideal în toate procesele de fabricație ale alimentelor.

  •   transport pentru orice produs proaspăt sau congelat până la -80 °C
  •   răcire și precongelare rapidă pentru materii prime și alimente
  •   reglarea temperaturii curelelor de răcire în domeniul viticol
  •   răcirea imediată a cărnii tocate pentru o mai bună prelucrare
  •   răcirea aluaturilor alimentare. Gheața carbonică permite controlul temperaturilor aluaturilor și previne apariția bacteriilor fără a modifica consistența lor
  •   congelare fructe și legume
  •   păstrarea lanțului frigorific de la locul de producție până la locul de consum
  •   gheța carbonică garantează păstrarea structurii producției alimentare
  •   curățarea industrială fără apă sau produse chimice pentru liniile de fabricație ale produselor alimentare fără a fi necesară demontarea instalațiilor.

2. Industrie:

  •   în procesul de asamblare / alipire a pieselor de cauciuc
  •   accelerarea răcirii motoarelor, compresoarelor
  •   curățarea / sablarea cu gheață carbonică fără reziduri secundare sau apă pentru toate tipurile de mașini sau structuri industriale, fără a fi nevoie de protecții speciale și fără a fi demontate.

3. Domeniul medical / științific:

  •   răcire / congelare rapidă: celule, țesuturi, viruși, bacterii, etc
  •   conservarea și transportul organelor și produselor biologice
  •   băi criogenice pentru procese de cristalizare în laboratoare și disiparea căldurii degajate de reacții chimice
  •   distribuția eșantioanelor produselor medicale și a produselor farmaceutice termosensibile

 4. Spectacole / Evenimente

Atunci când gheața carbonică este pusă în apă caldă, apa incepe să clocotească proiectând particule minuscule în aer, acest vapor de apă condensată dă o impresie de ceață.Această ceață fiind umedă, rece si mai grea decât aerul se răspândește la nivelul solului. Efectul fumigen poate fi folosit la:

  • nunți
  • spectacole
  • lansări de produse
  • concerte
  • industria cinematografică
  • gheață carbonică in băuturi (pentru a obține efectul fumigen al paharelor)